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IM'EEPKET AT I ON OF LAW OR REGULATION 

(Copies to be sent to all Federal Reserve banks) 

January 22, 194-0 

Mr. C. B. Upham, 
Deputy Comptroller of the Currency, 
Washington, D. C. 

Dear Mr. Upham: 

This refers to your letter of January 6, 1939, inquiring as 
to the applicability of section 22(g) of the Federal Reserve Act and 
the Board's Regulation 0 to the indebtedness of Mr. , 
President of the National Bank in , 

It appears from your letter that President is 
directly indebted to his bank in the amount of $2,650, which is the 
balance due on an obligation which he owed to the old National 
Bank of , and which was acquired by the present institution 
when it took over the acceptable assets of the old bank on August 27, 
1934• It also appears that the indirect indebtedness of President 

in the amount of $490 was incurred in August 1936. Your letter 
states that the direct indebtedness is apparently not considered a loan 
or extension of credit within the meaning of section 1(c)(iii) of Regu-
lation 0, and you inquire whether the additional indebtedness is held 
in violation of the law and the regulation or whether President ______ 
is entitled to incur an obligation up to and not exceeding $2,500 in 
addition to the indebtedness amounting to $2,650. 

Section 1(c)(iii) of Regulation 0 provides that the terms 
"loan" and "extension of credit" do not include "the acquisition of 
any note, draft, bill of exchange, or other evidence of indebtedness, 
through a merger or consolidation of banks or a similar transaction by 
which a bank acquires assets and assumes liabilities of another bank 
or other organisation, . . . ". 

Under section 22(g) of the Federal Reserve Act an executive 
officer, with the prior approval of a majority of the entire board of 
directors, may become indebted to his bank "in an amount not exceeding 
$2,500." Section 3 of the Board's Regulation 0 provides, among other 
things, that the provisions of section 2 of the regulation shall not 
apply: 
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, "(1) To any loan or extension of credit by a member 
bank, provided that, as a result of such loan or extension 
of credit, an executive officer of the member bank does 
not become indebted to it in an amount in excess of $2,500 
. . . 

In the circumstances, it is the view of the Board of Governors 
that the indebtedness of President _ in the amount of $2,650, 
which was acquired by the National Bank in from the old 

National Bank of , is excepted from the prohibition of the 
law, but that any subsequently incurred addition to such indebtedness 
is not permissible under the lav; if such additional indebtedness in-
creases the aggregate to an amount in excess of $2,500. Accordingly, 
it is the view of thfe Board that the indirect indebtedness of President 

in the amount of $490 incurred in August 1936 is prohibited by 
the law. 

The above conclusion is predicated upon the assumption that 
President is an executive officer of the bank within the 
meaning of the definition of that term as contained in the Board's 
Regulation 0. There is some indication in your letter that President 

may be inactive. If it is provided by resolution of the 
board of directors or the bank's by-laws that President is 
not authorized to participate in the operating management of the bank 
and he does not actually participate therein, then, of course, the 
provisions of the law and the Board's Regulation 0 would not be ap-
plicable to him. 

Very truly yours, 

(Signed) L. P. Bethea 

L. P. Bethea, 
Assistant Secretary. 
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