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INTERPRETATION 

BANKING ACT OF 1955 

(Copies to be sent to all Federal reserve banks) 

July 3, 1936. 

Honorable J. F. T. O'Connor, 
The Comptroller of the Currency, 
Treasury Department, 
Washington, D. C. 

Dear Mr. O'Connor: 

This refers to Deputy Comptroller lyons' letter of June 17, 1956 > 

inquiring whether the $2500 exemption contained in section 22(g) of 

the Federal Reserve Act and section 3 of the Board's Regulation 0 ap-

plies to a partnership in which an executive officer of a member bank 

has a majority interest. 

Section 22(g) provides that "borrowing by, or loaning to, a part-

nership in which one or more executive officers of a member bank are 

partners having either individually or together a majority interest 

in said partnership, shall be considered within the prohibition of 

this subsection". The only prohibition contained in section 22(g) is 

that "no executive officer of any member bank shall borrow from or 

otherwise become indebted to any member bank of which he is an execu-

tive officer, and no member bank shall make any loan or extend credit 

in any other manner to any of its own executive officers". There are 

certain exceptions to this prohibition, one of which is "that with 

the prior approval of a majority of the entire board of directors, 

any member bank may extend credit to any executive officer thereof, 
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and such officer may become indebted thereto, in an amount not exceeding 

#2500". 

It will be noted that this exception, try its terms, is not applic-

able to partnerships of the kind described. However, since it was not 

the purpose of the law to prevent an executive officer to become in-

debted to his member bank to the extent of $2500, under the conditions 

prescribed, there would seem to be no purpose of the law to prevent 

such a partnership from doing likewise. Moreover, in some circumstances, 

the executive officers of a member bank may find it desirable for an 

obligation not in excess of $2500 to be in the nature of a partnership 

obligation rather than of the individual executive officer's. As you 

know, under the usual principles of law applicable to partnerships each 

partner is individually liable for the debts of the partnership, and 

under the Board's authority to prescribe such regulations "as it may 

deem necessary to effectuate the provisions of this subsection in ac-

cordance with its purposes", section 3 of the regulation has been 

drafted so as to permit a partnership of the kind described to borrow 

from a member bank, provided that, as a result of such borrowing, an 

executive officer of the member bank does not become indebted to such 

bank in an amount in excess of $2500. 

Very truly yours, 

(Signed) L. P. Bethea 

L. P. Bethea, 
Assistant Secretary. 
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