
BOARD OF GOVERNORS 
CJF' THE 

FEDERAL RESERVE SYSTEM 
WASHINGTON 

281 

ADDRESS OF'FICIAL. CORRESPONDENCE 

TO THE BOARD 

X-9510 

March 4, 1956. 

Dear Sir: 

For your information and guidance, there 

is inclosed a copy of a letter sent to the Cashier 

of the Federal Reserve Bank of San Francisco, with 

respect to the deduction of "branch clearing" ac-

counts from gross demand deposits in the determina-

tion of required reserve balances of member banks. 

Inclosure. 

Very truly yours, 

~ ---­~~..AA~ 
L. P. Bethea, 

Assistant Secretary. 

TO ALL FEDERAL RESERVE AGENTS 
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Mr. w. M. Hale, Cashier, 
Federal Reserve Bank of Srm Fr~tncisco, 
San F~ancisco, California. 

Dee .. r l'Jlr. Hale: 

X-9510-a 

March 4, 1956. 

In tho fifth paragraph of your letter of January 10, 

1956, giving the results of a comparison mad.o of deposits as 

shown in the November 1, 1955 call reports and as shown in the 

reports of deposits submitted for reserve purposos, you state 

that the only differences that were difficult to reconcile or 

to dLJcuss with tho member banks were in connection with "branch 

cle£,ring" balances carried on tho books of branch banking insti tu-

tions, <md you make inquiry as to tho prop13r clascification of 

such bLlances in preparing call reports and in computing the daily 

deposit liability for re:3erve re p:Jrts. 

As you knovr, this matter has boon considered informally 

on a number of occe .. sirms in the past, from the stc .. ndpoint of vvhoth-

or such "branch clearing!! <Weounts could be considcrr.~d r.w consti-

tuting b~tlcnces "due from banks" within the meaning of the former 

provisions of section 19 uf tho Federal Reserve Act. It appears 

from a letter which IVIr. ,..Jc.rgent addrossod tJ tho Board under date 

of March 5, 1954, that most cf tho items in the "branch clearing" 

account represent (1) checks drawn on a member bank (or offices 
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-2- X-9510-a 

or branches thereof) for which deposit credit or its equivalent 

has been given at offices or branches of such membor bank other 

t~~n those at which the depositors' accounts are carried, and 

that sufficient time has not elapsed for the items to have reached 

the latter offices or brunches and be charged to the depositors' 

accounts, and (2) checks drawn on another bank which have been 

deposited in a member bank (or offices or branches of such member 

bank) and have been forwarded for collection to other offices or 

branches of the member bank located in the same city or vicinity 

as the drawee bank. 

It is the view of tho Board that items of the type 

described above constitute "cash items in process of collection" 

within the meaning of paragraph (g) of section l of Regulation D 

and, accordingly, to the extent that the "branch cleo.ring 11 account 

consists of such itoms, the balance in tho account may be deducted 

from gross demand deposits in determining required reserve balances 

and should be included in item 2 of Schodule I in call reports. 

Very truly yours, 

(Signed) L. P. Bethea 

L. P. Bethea, 
Assistant Secretary. 
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