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INTERPRETATION X-9478 

BANKING ACT OF 1935 

(Copies to be sent to all Federal Reserve banks) 

January 31, 1936. 

Mr.--------·' President, 
The National Bank, 

Dear Sir: 

This refers to your letter of December 28, 1935, in which 

you state that the chairman of the board of directors of your bank 

merely presides over meetings of the board and that during the six 

months of each year spent in (name of city in which bank is located) 

his activities in connection with the bank are only those of a direc-

tor. You suggest that the board of directors of your bank pass a reso-

lution expressly providing that the duties of the chairman are not of 

an executive nature, or amending the by-laws to this effect, and upon 

this basis you inquire whether it would be possible for the Board of 

Governors of the Federal Reserve System to except the chairman of the 

board of directors of your bank from the classification of an execu-

tive officer. 

The chairman of the board of directors of a bank in man;r 

instances exercises executive functions in· addition to merely presid-

ing at meetings of the board of directors, and it is generally under-

stood by the public that the chairman of the board of directors of a 

bank performs such functions. At the time of its consideration of 

Regulation O, the Board was aware of the fact that some banks had 
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honorary or inactive officers who did not actively participate in 

the management of the bank, but it was the view of the Board that 

bank officials whose titles may cause the public to consider them 

executive officers should comply with the rules governing executive 

officers. Also, Congress did not m~ko a distinction in section 22(g) 

of the Federal Reserve •• ct between activo and inactive officers, and 

the Board, in prescribing a general rule applicable to all member 

banks alike, did not foel that it should make such a distinction 

when defining the term "executive officer" pursuant to the authority 

vested in the Board by the law. Accordingly, the chairman of the 

board of directors has been included within the definition as con-

tained in subsection (b) of section 1 of the Board's Regulation o, 

whether or not he is active. 

The Board also considered the suggestion that a provision 

be included in the regulation to the effect that a person, even though 

he holds one or more positions specified in the Board's Regulation o, 

such as president or chairman of the board of directors, would not 

be considered an executive officer of the bank if his duties were re-

stricted by a resolution of the board of directors or by a provision 

in the by-laws of the bank. The Board, however, for the reasons in-

dicated abovu, did not feel that it should make such .:.m exception in 

the regulation and, accordingly, it would not be fair to the other 

banks to which the rcguJ.aUon is applicable to except the chairman 

of the board of your bank from the provisions of the regulation on 

such a basis. 

Very truly yours, 

(Signed) L. P. Bethea 

L. P • Bethea, . 
Assistant Secretary. 
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