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WASHINGTON
ADDRESS OFFICIAL CORRESPONDENCE TO

THE FEDERAL RESERVE BOARD

X-9206 

May 10, 1935.

Subjects Absorption of the Expense of the 
Special Printing of Checks as an 
Indirect Fayment of Interest.

Dear Sir:

You will find inclosed a copy of a letter 

which the Board has recently written with respect 

to the question whether the absorption by a member 

bank for favored customers of the "out-of-pocket” 

expense of the special printing of checks amounts 

to a payment of interest on a deposit payable on 

demand which is prohibited by the provisions of 

section 19 of the Federal Reserve Act.

Very truly yours,

Chester Morrill,
Secretary.

Inclosure.
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Dear _________ '

This refers to your telegram o f _________ and your two

letters of ________ , which relate to the practice of banks in ab­

sorbing for favored customers "extra out-of-pocket expenses" 

arising from the special printing of checks. You state that it is 

the regular practice of banks to supply all depositors with a 

standard form of check without cost and that depositors are also 

provided without expense with sheets of check paper, either printed 

according to the standard form of the supplying bank or imprinted. 

Your letter goes on to state that there are other costs incurred for 

customers, such as the expense of "over-printing" the bank’s standard 

form of check or of supplying special paper, which are absorbed by 

the banks for some of their customers and not for others and that 

it is impossible to set forth the circumstances which determine 

whether or not a bank will absorb such expenses for a particular 

depositor although it is undeniable that the value of a depositor's 

account or of his patronage is taken into consideration by the bank. 

You request a ruling of the Board as to v/hether a member bank may, 

without violating the provisions of section 19 of the Federal Reserve 

Act which prohibit the payment of interest on deposits payable on
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demand, absorb for certain depositors and not for others the out-of- 

pocket expense incurred in the special printing of checks.

As you know, the Federal Reserve Board has heretofore issued 

certain rulings relating to the absorption of exchange and collection 

charges by member banks and these for convenience may be summarized 

as follows:

(1) The absorption of exchange or collection charges in 
amounts which vary with or bear a substantially direct re la- 
tion to the amount of a depositor’s balance amounts to an in­
direct payment of interest in violation of section 19 of the 
Federal Reserve Act, if the deposit is payable on demand.

(2 ) The absorption or payment of such charges in amounts 
which do not vary with or bear a substantially direct relation 
to the amount of the depositor's balance is not prohibited by 
law.

(3) If exchange charges and other actual out-of-pocket 
expenses are included in an analysis of an account which 
also includes a credit allowed the customer for interest or 
for the reasonable value of the account to the bank, interest 
is paid to the extent that such credit offsets out-of-pocket 
expenses absorbed by the bank; and any such payment with re­
spect to a deposit payable on demand is in violation of law.

(4 ) If exchange charges and other out-of-pocket'expenses 
are omitted entirely from an analysis of an account, credit 
for the earning value of the account to the bank may lawfully 
be included in such analysis, provided no payment is made to 
the customer with respect to such account and the analysis is 
used solely for the purpose of determining whether the bank 
itself is properly compensated for the services which it 
renders to the customer and/or what service charges, if any, 
must be assessed against the customer.

(5 ) The Board has also ruled that it sees no objection
to the adoption of a clearing-house rule substantially in 
accordance with a rule which was submitted for the Board's 
consideration and which reads as follows: "No bank shall
make a regular practice of absorbing for any customer all 
exchange or collection charges or other out-of-pocket
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expenses incurred on behalf of such customer; but, in ex­
ceptional circumstances, when it would create friction or 
misunderstanding to charge a customer for isolated items 
of trivial amounts, the banks may absorb such individual 
items, including isolated exchange and collection oharges 
and charges for telephone calls, telegrams, and similar 
items, provided that the banks act in good faith and do 
not utilize the absorption of such items as a basis for 
soliciting accounts or attempting to obtain an advantage 
over competitors."

Although the rulings summarized above relate specifically to 

the absorption of exchange and collection charges, the principles 

set forth are applicable also to the absorption of other charges 

and expenses such as the special printing of checks for customers 

and, accordingly, it is believed that the answer to your inquiry 

may be determined by the application of the principles which have 

already been enunciated by the Board to the situations in question. 

It is the Board's view that the expense of specially printing checks 

for specific customers and other similar expenses specially incurred 

for specific customers are to be regarded as out-of-pocket expenses 

within the meaning of the rulings above roferred to but it is not 

believed that the furnishing to customers of a standard form of 

check which involves no special printing for specific customers is 

to be regarded as such an out-of-pocket expense. Each case, of 

course, will be governed by its own particular facts, but as a 

general rule and subject to the qualification set forth in the last 

paragraph of the above summary, the absorption by a bank of the out- 

of-pocket expense of printing checks in a special manner for a
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specific customer will be in violation of section 19 of the Federal 

Reserve Act if the amount of charges so absorbed varies with or bears 

a substantially direct relation to the amount of the depositor's balance 

in an account payable on demand, or if such expense is included in an 

analysis of the depositor's account and is there offset by a credit 

allowed the customer for interest or for the reasonable value of the 

account to the bank*

Your letters also raise certain related questions which are not 

dealt with in the foregoing discussion. You indicate that if a bank 

furnishes a depositor with imprinted paper in order that the depositor 

may print his own checks, it is customary for the bank to reimburse the 

depositor for the amount of printing cost which would have been incurred 

by the bank in printing such checks in the standard form which it fur­

nishes without charge to all of its depositors. It is assumed that the 

paper so furnished to the depositor is of a grade not more expensive 

than the paper used by the bank for its standard form of checks. You 

also indicate that if a depositor purchases paper and pays for his own 

printing of checks he is reimbursed by the bank in an amount equal to 

the cost to the bank of supplying the depositor with the same number 

of checks in the bank's standard form. The Board does not find in the 

provisions of section 19 of the Federal Reserve Act any objection to a 

bank's reimbursing a depositor to the extent indicated in either of the 

two instances referred to in this paragraph.

Very truly yours,
(Signed; Chester Morrill

Chester Morrill,
Secretary.
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