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INTERPRETATION OP BANKING ACT OF 1933 

(Copies to be sent to all Federal reserve banks) 

April 28, 1934. 

Dear Sir: 

This refers to your letter of October 9, 1933, addressed 

to the Board's General Counsel* in -which you raise the question 

-whether certificates of deposit which represent funds accumulated 

for bona fide thrift purposes and with respect to which a member 

bank merely reserves the right to require written notice of not 

less than 30 days may be classified as savings deposits within the 

meaning of that term as defined in the Board's Regulation Q. The 

Board regrets that due to the pressure of other urgent matters 

arising in connection with the Banking Act of 1933, it has not 

been able to complete its consideration of this question at an 

earlier date. 

Mien Regulation Q was in process of formulation by the 

Federal Reserve Board, careful consideration was given to the ques-

tion whether certificates of deposit with respect to which the 

bank merely reserves the right to require written notice of not 

less than 30 days might be classified as time deposits upon which 

interest may be paid; but, as stated in footnote 4 of the 
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regulation, it is the Board's interpretation of the law that in-

terest may not be paid on such a certificate of deposit, because 

it is in fact payable on demand unless prior to such payment 

notice of not less than 30 days is actually required, and because 

the prohibition in the law upon payment by a member bank of any 

time deposit before its maturity clearly contemplates that time 

deposits (other than savings deposits) upon which interest is pay-

able must have a definite maturity for at least 30 days prior to 

payment. Accordingly, such a certificate of deposit upon "which 

the bank merely reserves the right to require written notice of 

not less than 30 days may not be classified as a time deposit with 

in the meaning of Regulation Q. 

You call attention, however, to the fact that one of the 

requirements of the definition of savings deposits in Regulation 

Q is that "the passbook or other form of receipt11 evidencing such 

a deposit must be presented to the bank whenever a withdrawal is 

made, and the question arises whether a certificate of the kind 

described may constitute a "form of receipt" within the meaning of 

this requirement so that deposits represented thereby may be con-

sidered savings deposits• In this connection it is noted that you 

indicate that the certificates in question are in effect payable 

on demand upon the surrender of the certificates duly endorsed. 

Section 19 of the Federal Reserve Act provides that no 
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time deposit may be paid before its maturity by a member bank, 

whereas the payment of savings deposits without requiring notice 

of withdrawal is under certain conditions permissible under the 

law. In order to carry out the intention of the statute in this 

connection it is believed important that neither the law nor the 

Board's regulation should be so interpreted as to encourage or 

facilitate evasions of the prohibition upon the payment of time 

deposits before their maturity or the prohibition upon the pay-

ment of interest on deposits payable on demand. A certificate 

of deposit, as that term is generally understood, is an instru-

ment evidencing the receipt of a single amount on deposit the 

entire amount of which will be repaid at one time and only upon 

the surrender of the certificate. Savings deposits , on the other 

hand, are received under continuing contracts covering deposits 

made from time to time, from which withdrawals may be permitted 

from time to time, all of which are evidenced by a single form of 

receipt which must be presented but need not be surrendered when-

ever a withdrawal is made. There is thus an essential distinction 

between certificates of deposit and receipts for savings deposits 

within the commonly accepted meaning of these terms and the Board 

feels that the preservation of this distinction is necessary in 

order to carry out the purposes of the statute. Accordingly, the 

phrase "other form of receipt" as used in the definition of savings 
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deposits in the Board's Regulation Q is not to be interpreted as 

including a certificate of deposit which by its terms contem-

plates that only one deposit m i l be evidenced thereby and that 

the entire amount m i l be repaid upon the surrender of the cer-

tificate. The phrase in question in Regulation Q recognizes the 

fact that in some circumstances banks may find it desirable to 

issue receipts for savings deposits which are not in the usual 

form of savings pass books; but it is the intention of the regula-

tion that every such receipt for savings deposits should be a 

contract of a continuing character evidencing deposits the amount 

of which may be increased or decreased from time to time without 

the necessity of surrendering the receipt or issuing another such 

receipt. 

The Federal Reserve Board, accordingly, suggests that 

member banks take steps to exchange or substitute savings pass 

books or other receipts which comply with the intention of the 

regulation as discussed above for certificates of deposit out-

standing which are subject merely to the right of the bank to 

require notice of not less than thirty days, in order that interest 

may be paid on deposits represented thereby. In view of the fact, 

however, that this matter has been pending before the Federal Re-

serve Board for a decision for several months, the Board will not 

object to the payment of interest on deposits represented by such 

outstanding certificates covering funds accumulated for bona fide 
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thrift purposes until such time as such exchange or substitution 

can be brought about in an orderly manner after reasonable notice 

has been given by the bank to the holders of such certificates. 

Very truly yours, 

(Signed) Chester Morrill. 

Chester Morrill, 
Secretary. 
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