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INTERPRETATION CP BANKING ACT OF 1933 

(Copies to be sent to all Federal reserve banks.) 

April 16, 1934. 

Dear Sir: 

Your letter of November 2, 1933, addressed to the Deputy 

Comptroller of the Currency, has been referred to the Federal Re-

serve Board for reply. You ask whether the service of one of the 

directors of your bank as a director of the Bond and 

Mortgage Guarantee Company at __________ is prohibited by the Bank-

ing Act of 1933. Your inquiry evidently has reference to the pro-

visions of Section 32 of that Act. 

You describe the business of that company as consisting in 

the making of mortgages on real estate and the selling of such 

mortgages, as well as certificates of participation issued in 

series against pools of such mortgages held in trust, to its custom-

ers, with its guarantee, deducting a part of the interest as its 

compensation. 

Section 32 of the Banking Act of 1933 prohibits certain re-

lationships between member banks and organizations engaged in the 

business of purchasing and selling "securities". The answer to 

your question therefore depends upon whether such mortgages and 

participation certificates are "securities" within the meaning of 
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that section# 

One of the principal purposes of the Banking Act of 1933 

was to effect a separation of commercial and investment banking, 

and it appears that Section 32 of that Act was designed to aid in 

the accomplishment of this purpose. Although there may be mort-

gage notes of a kind which should be classified as "securities" 

for the purposes of Section 32, the Federal Reserve Board is of 

the opinion that mortgage notes arising out of the ordinary type 

of direct loan on real estate are not "securities" within the in-

tendment of Section 32, and that neither such notes nor the mort-

gages securing the same should be classified as "securities" in 

determining whether an organization engaged in dealing in such 

obligations comes within the scope of Section 32. 

The Board has further reached the conclusion that it is 

not possible to lay down any general rule as to whether certifi-

cates of participation based on mortgages are included, or are 

not included, within the term "securities" in Section 32, since 

such certificates of participation vary so widely in character. 

Accordingly, if you desire a ruling on this question with respect 

to any particular certificates, it is suggested that there be 

submitted a sample copy of the form of certificate of participa-

tion employed, as well as a detailed description of the manner in 

which such participations are created and issued, and information 

as to the maturity of the obligation, whether it constitutes part 
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of an "issue", the total amount of such issue, if any, and the 

number and size of the units, the manner in which the certifi-

cates are distributed and sold to investors, the purpose for 

which the certificates are issued, whether they are designed to 

be more or less actively traded in, whether they are in form 

negotiable, whether they are "registered" and transferable on 

the books of the issuer, and whether they are commonly known as 

"securities" by persons dealing therein. 

It is requested that such information be submitted to the 

Federal Reserve Agent at the Federal Reserve Bank of your district 

in order that he may transmit it to the Federal Reserve Board with 

his comments. 

Your attention is called to the fact that Section 32 re-

fers to organizations which are engaged "primarily" in the business 

of purchasing, selling, or negotiating securities, and it may be 

that even if the corporation to which you refer is engaged in that 

type of business it is not engaged "primarily" in such business. 

The question is essentially a question of fact which must be de-

cided on the basis of all the facts and circumstances of each 

particular case; and no fixed rule based on percentages of business 

transacted or income received can be laid down for deciding whether 

or not an organization is engaged "primarily" in the business re-

ferred to. If you desire a ruling upon this question in connection 

with the corporation named in your letter, it is suggested that you 
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furnish the Federal Reserve Agent at the Federal Reserve Bank of 

your district with a full description of the various types of "bus-

iness transacted and of their relation to each other, and, for each 

of the past three years, a statement of the gross and net profits 

derived from each type, of total gross and net profits, of the 

total volume of transactions in each type of business, and of total 

volume of business. 

Very truly yours, 

(Signed) Chester Morrill 

Chester Morrill, 
Secretary. 
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