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Copies to be sent to all Federal reserve banks. 

August 29, Id33. 

Mr. T. A. Walters, 
First Assistant Secretary, 
Department of the Interior, 
Washington, D. C. 

Dear Sir: 

Reference is made to your letters of July 8 and. July 15, 1933, 

addressed to the Governor of the Federal Reserve Board, in which you 

submit the question whether, under the provisions of Section 19 of the 

Federal Reserve Act as amended by Section 11(b) of the Banking Act of 

1933, a member bank may pay interest on deposits of Indian funds which 

are payable on demand. It appears from the information which you have 

submitted that the agreement for the receipt of such deposits and the 

payment of interest thereon is contained in letters exchanged between 

the member bank and the Department of the Interior and that the bank 

also agrees to comply with regulations of the Department on the subject. 

The member bank is required to give security for the deposits received 

and to pay interest at a stipulated rate computed on actual daily bal-

ances. There is apparently no provision as to the period for which the 

agreement governing the deposit shall be effective or as to the date 

upon which it shall terminate, but it appears that the Department of the 

Interior may effectually terminate the arrangement at any time through 

withdrawal of the balance with the member bank. 

Section 19 of the Federal Reserve Act, as amended by the Banking 

Act of 1933, provides, in part, as follows: 

"No member bank shall, directly or indirectly by any de-
vice whatsoever, pay any interest on any deposit which is 
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payable on demands Provided, That nothing herein contained 
shall be construed as prohibiting the payment of interest in 
accordance with the terms of any certificate of deposit or 
other contract heretofore entered into in good faith which is 
in force on the date of the enactment of this paragraph; but 
no such certificate of deposit or other contract shall be re-
newed or extended unless it shall be modified to conform to 
this paragraph, and every member bank shall take such action 
as may be necessary to conform to this paragraph as soon as 
possible consistently with its contractual obligations: Pro-
vided, however, That this paragraph shall not apply to any 
deposit of such bank which is payable only at an office there-
of located in a foreign country, and shall not apply to any 
deposit made by a mutual savings bank, nor to any deposit of 
public funds made by or on behalf of any State, county, school 
district, or other subdivision or municipality, with respect 
to which payment of interest is required under State law." 

It will be noted that the law obviously contemplates that any con-

tract with a member bank for the payment of interest on deposits payable 

on demand, which was entered into prior to the date of enactment of the 

Banking Act of 1933, June 16, 1933, and in force on that date, should be 

terminated by such bank as soon as possible after that date, if legally 

possible to do so under the contract. 

After careful consideration of this matter, it is the view of 

the Federal Reserve Board that a member bank in which Indian funds have 

been deposited in accordance with the terms of an agreement such as that 

exemplified in the inclosures with your letter of July 15 on this sub-

ject, may lawfully terminate the contract at any time upon giving reason-

able notice to the Department of the Interior of its intention to termin-

ate such contract, and that accordingly it became the duty of such a 

member bank to terminate or to modify such contract as soon as possible 

after June 16, 1933, so as to eliminate any provision for the payment of 

interest on deposits payable on demand. After such modification of the 

Digitized for FRASER 
http://fraser.stlouisfed.org/ 
Federal Reserve Bank of St. Louis



Mr. T. A. Walters - 3 v X-7570 

contract, no interest may be paid on deposits which have been received 

under its provisions and which are payable on demand. 

The opinion of the Federal Reserve Board on a question of this 

kind, as you know, does not necessarily constitute a final determination 

of the rights of the parties to the transaction and does not prevent any 

party who may desire to do so from obtaining a determination of any such 

question which may be of a justiciable character in a court of competent 

jurisdiction. 

Very truly yours, 

Chester Morrill, 
Secretary. 
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