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(INTERPRETATION OF BANKING ACT OF 1933) A uS u s t 21> 1955* 

Copies to be sent to all Federal Reserve Banks# 

Mr. Walter S. Logan, Deputy Governor, 
Federal Reserve Bank of New York# 
New York, New York. 

Dear Mr. Logans 

Reference is made to your letter of June 28, 1933, with 

inclosure, in which the question is raised -whether, under the provisions 

of Section 19 of the Federal Reserve Act, as amended by the Banking Act 

of 1933, a trust company organized under the laws of the State of New 

York, and a member of the Federal Reserve System, may pay interest on 

deposits of funds belonging to an estate or trust of which it is acting 

as executor or trustee and deposited by the trust department in the com-

mercial department of the trust company, subject to immediate withdrawal. 

In this connection, you refer to a provision of the Banking Law of New 

York which requires a trust company to pay interest on funds received by 

it in a fiduciary capacity; but the law does not appear to require that 

deposits of such funds in another department of the trust company shall 

necessarily be made payable on demand. 

As you know, Section 19 of the Federal Reserve Act, as 

amended by Section 11(b) of the Banking Act of 1933, forbids a member 

bank, directly or indirectly, to pay interest on any deposit which is 

payable on demand, except in accordance with a contract entered into in 

good faith prior to June 16, 1933, and in force on that date; and a 

member bank is required to eliminate from any such contract any provision 

for the payment of interest on deposits payable on demand as soon as 
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possible consistently with its contractual obligations. Deposits of cer-

tain kinds are excepted from the provision of law in question; but de-

posits of the kind which are the subject of your inquiry would not appear 

to come within any of the exceptions mentioned in the statute (unless 

payable only at an office of a member bank located in a foreign country); 

and the Federal Reserve Board has no authority to make any additional 

exceptions to the prohibition of the law against the payment of interest 

on deposits payable on demand. It is the opinion of the Board, therefore, 

after a consideration of the question which you raise, that a member bank 

is forbidden by law to pay interest on deposits of funds payable on de-

mand which belong to an estate or trust in which it is acting as executor 

or trustee and which are deposited by the trust department in the commer-

cial department of the bank, except in accordance with a contract entered 

into in good faith before June 16, 1933, and existing on that date, and 

such a contract must be modified by the bank as soon as possible to 

eliminate any provision for the payment of interest on deposits payable 

on demand. 

Very truly yours, 

Chester Morrill, 
Secretary. 
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