
(INTERPRETATION OF BANKING- ACT OF 1933) 

Copies to be sent to all Federal reserve banks. 

July 22, 1933. 

Mr. , Corporation Counsel, 
City of , 

Dear Sir: 

Receipt is acknowledged of your letter, under date of 

July 13, 1933, which was addressed to the Honorable ' 

United States Senator, and referred by Senator to the 

Federal Reserve Board for reply. You raise the question whether 

(a national bank) may pay interest on deposits made by the City 

of which are payable on demand. 

Section 19 of the Federal Reserve Act, as amended by 

section 11(b) of the Banking Act of 1933, reads in part as follows 

"No member bank shall, directly or 
indirectly by any device whatsoever, pay any 
interest on any deposit which is payable on demand; 
Provided. That nothing herein contained shall be 
construed as prohibiting the payment of interest in 
accordance with the terms of any certificate of de-
posit or other contract heretofore enterel into in 
good faith whitii is in force on the date of the 
enactment of this paragraph; but no such certificate 
of deposit or other contract shall be renewed or ex-
tended unless it shall be modified to conform to this 
paragraph, and every member bank shall take such action 
as may be necessary to conform to this paragraph as soon 
as possible consistently with its contractual obliga-
tions: Provided, however, That this paragraph shall not 
apply to any deposit of such bank which is payable only 
at an office thereof located in a foreign country, and 
shall not apply to any deposit made by a mutual savings 
bank, nor to any deposit of public funds made by or on 
behalf of any State, county, school district, or other 
subdivision or municipality, with respect to which pay-
ment of interest is required under State law." 
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Under the provisions quoted, a member bank may not pay-

interest on a deposit payable on demand, unless it is obligated to 

do so under a bona fide and binding contract, which was in force on 

June 16, 1933, or unless the deposit in question is one of a class 

excepted by statute. The statutory prohibition against payment of 

interest on deposits payable on demand does not apply to a deposit 

of public funds made by or on behalf of any State, county, school 

district, or other subdivision or municipality, provided that pay-

ment of interest with respect to such deposit is required under State 

law. 

In accordance with such provisions and in the absence of 

a State law requiring such payment of interest, the (a national bank) 

may not pay interest on any deposit of such bank made by or on behalf 

of the City of which is payable on demand, unless the bank 

is obligated to do so under a valid and binding contract which was 

entered into in good faith and was in force on June 16, 1933. 

Two copies of the Banking Act of 1933 are inclosed 

herewith. 
Very truly yours, 

Chester Morrill, 
Secretary. 

Inclosure. 
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