
Private Bank Program Q&A 
 
 

Q. What is the deadline for applying for the private CPP program? 
 

Applications must be filed by December 8, 2008.   
 
Q. How do I apply? 

 
Applicants should complete the application and follow the procedures that can be 
found on the applicable federal banking agency website or on the Treasury website at  
 http://www.treasury.gov/initiatives/eesa/application-documents.shtml. 
 
Q. What if an institution has a bank or thrift holding company application 
pending with a federal banking regulator? 
 
Institutions that have filed a bank or thrift holding company application on or before 
December 8, 2008 may apply to the TARP program through their federal banking 
regulator on a conditional basis by the applicable deadline.  In order to qualify for the 
TARP program, the applicant company must apply for approval to become a bank or 
thrift holding company through ownership of an U.S. bank or savings association that 
was in existence on or before December 8, 2008.  Final approval of the holding 
company application must be granted by the applicable federal banking agency by 
January 15, 2009.  Funding will not be provided prior to consummation of the 
transaction for which bank or thrift holding company status was necessary.  Any bank 
and thrift holding company, which received funding under TARP, must maintain its 
status as a bank or thrift holding company for as long as Treasury holds preferred 
stock and/or warrants in the company.  A bank or thrift holding company seeking to 
terminate its status as such must fully redeem all preferred stock and warrants held by 
Treasury prior to terminating its status.   
 
Q. Will you require the issuance of Warrant Preferred from all QFIs 
participating in the Capital Purchase Program? 

 
Treasury has discretion to exempt certain investments from the warrant requirements 
(Sec. 113(d) (3) of the Emergency Economic Stabilization Act of 2008). We are using 
this discretion conservatively because of our interest in providing a return for the 
taxpayer in making these investments.  For this reason, we have determined not to 
require a warrant to purchase additional preferred stock for a limited class of 
qualifying institutions.  If a QFI meets the following requirements, then the UST will 
not require the issuance of the Warrant Preferred shares: the size of the investment 
must be $50 million or less and the QFI must be a certified Community Development 
Financial Institution (CDFI).  QFIs must file an application for certification as a CDFI 
by December 8, 2008.  If a QFI has applied for CDFI certification, and it is eligible 
for funding under the CPP program, it will receive conditional approval, which will 



be contingent on the QFI receiving the CDFI certification.  The CDFI certification 
must be approved by January 15, 2009. 
 
Q. What is a CDFI and where can I get additional information about them? 

 
A CDFI is a specialized financial institution that works in market niches that are 
underserved by traditional financial institutions. CDFIs provide a unique range of 
financial products and services in economically distressed target markets, such as 
mortgage financing for low-income and first-time homebuyers and not-for-profit 
developers, flexible underwriting and risk capital for needed community facilities, 
and technical assistance, commercial loans and investments to small start-up or 
expanding businesses in low-income areas.   
 
Q. How do I get information about becoming a CDFI? 
 
Additional information about becoming a CDFI can be found at 
http://www.cdfifund.gov/ 
 
Q. Must I currently be a CDFI to qualify for the exemption from the Warrant 
Preferred? 
 
In order to qualify for the exemption, you must have a completed application to be a 
CDFI at the time your application is filed with the CPP.  In order to qualify for the 
exemption, your CDFI application must be approved at the time of the closing of the 
investment.  The CDFI Fund has pledged that it will streamline the certification 
process to 30 days in order to qualify for this exemption. 
 
Q. Does this term sheet and deadline apply to S-Corporations and mutual 
organizations? 

 
No.  These structures are still under consideration.  The deadline for this program will 
not apply to programs for S-Corporations and mutuals. 

 
 

 
 


