FEDERAL RESERVE BANK OF DALLAS
DALLAS, TEXAS 75222

Circular No. 80-91
May 12, 1980

ADDITIONAL QUESTIONS AND ANSWERS CONCERNING
THE CREDIT RESTRAINT PROGRAM

TO ALL BANKS
AND OTHERS CONCERNED IN THE
ELEVENTH FEDERAL RESERVE DISTRICT:

The staff of the Federal Reserve Board has supplied this additional
set of answers to questions concerning the Board's Credit Restraint Program.

These questions and answers may be added to those previously
supplied, under the headings previously used and continuing previous num-
bering of questions.

Sincerely yours,

Robert H. Boykin

First Vice President

This publication was digitized and made available by the Federal Reserve Bank of Dallas' Historical Library (FedHistory@dal.frb.org)
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or not these funds would otherwise be eligible for collective investment by a bank.
These exempt funds must be deducted from a covered creditor's base as well as from
its weekly report. An amended base report should be filed if necessary.

6. What methods can a money market fund use to determine the proportion of its
shares, units, or other interests that represent exempt funds of fiduciaries, for
the purpose of weekly reports?

Answer: For new accounts, a fund must determine whether funds of the shareholder
are eligible for exclusion. This can be accomplished by permitting the purchaser to
identify himself as eligible on his purchase order, provided the purchase forms
clearly set forth the substance of interpretations above as to who is eligible.

For existing accounts with balances over $100,000, the fund must determine the
eligibility of the funds of each account holder. For existing accounts with balances
under $100,000, the fund may determine exempt holdings by sampling at least one
tenth of those accounts.

Funds accepting moneys from bank trust departments or insurance companies may rely
on the representations of those organizations as to the proportion of shares they
hold that may be excluded.

7. Can a covered creditor choose not to take the exemption and assume that it has
no fiduciary shareholders for reporting purposes?

Answer: No. It must determine its proportion of fiduciary shareholders.
8. Which covered creditors must be aggregated 'for reporting purposes?

Answer: All managed creditors that are series of shares of a single registered
investment company and are not tax exempt bond funds must be aggregated for reporting
and special deposit purposes. All tax exempt managed creditors that are series of
shares of a single investment company must be aggregated apart from the series that
are not tax exempt. An investment company that has a series of shares that is a
managed creditor, and series that are not, may not aggregate those series even though
the investment company as a whole is a managed creditor: it must Treport only the
series that are managed creditors.

A bank trust department must aggregate for reporting and special deposit purpose all
of its collective investment funds, master notes, and other collective investment
vehicles that are managed creditors.

Separate series of a unit investment trust are never aggregated. Each series that is
a covered creditor must file a separate report.

9. Must a managed creditor that has no special deposit liability file reports?

Answer: All managed creditors must file a base report. A managed creditor whose
covered credit is less than 80 percent of its base need not file regular weekly reports.
Thereafter when such a managed creditor's covered credit exceeds its base, it should

file weekly reports whether or not it is required to hold a special deposit until its
covered credit falls below 80 percent of its base.
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Correction:

Question 1 on page 1 of General questions regarding Short Term Financial
Intermediaries (April 11, 1980) contained an error in the second paragraph. The
correction question and answer are as follows:

What does primarily really mean?

Answer: For a unit investment trust primarily means any amount greater than zero
percent, A trust whose investments have initial maturities of 14 months may be 100
percent invested in assets with remaining maturities of 13 months for most of its
duration. Therefore, in order to avoid the special deposit requirement, a unit
investment trust must be fully invested in longer term assets on its settlement date.

4, Section 222.12(c) of the revised Subpart excludes from covered credit the
proportion of a covered creditor's extensions of credit that represent the holdings
of trustees and other fiduciaries whose holdings would be eligible for collective
investment by a bank provided they are held incidentally to the management of other
trust assets. What can be considered to be held incidentally to the management of
other trust assets?

Angwer: The preamble to revised Subpart B indicates that, generally, moneys held by
a bank or trust company pursuant to a bona fide trust purpose are within the
incidentally exclusion even though they may temporarily be invested largely in a short
term investment fund. The holdings of any trust whose income is not considered to

be the current income of the grantor under the attribution rules of the Intermal
Revenue Service (Treasury Regulations sections 1.671-1.678) are not covered credit
under this rule. The holdings of a trust (other than a pension plan whose beneficiary
has retired and is receiving benefits) the income of which is currently attributable
to the grantor are covered credit if 50 percent or more of its assets are in a money
market fund or the short term investment fund of a bank.

5. Are funds held by other types of fiduciaries excluded from covered credit?

Answer: Generally, only funds held by a trustee, executor, administrator, guardian,

or a custodian under the Uniform Gifts to Minors Act are excluded. However, holdings
of a private foundation organized as a corporation are excluded. Also excluded are
funds held by any tax deferred retirement planning vehicle, including funds held by

a separate account of an insurance company under annuity contracts which provide for

a substantial front or rear end sales load or redemption charge, IRA and Keogh plans,
and funds held pursuant to sections 403(b) or 457 of the Internal Revenue Code, whether

*The last previous set of questions and answers on this subject was issued April 11,
1980 (Set No. V.).





