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REGULATION Q—INTEREST ON DEPOSITS 

Prepaym ent of In teres t  on Deposits  in the  Form of Merchandise

TO ALL MEMBER BANKS IN THE
ELEVENTH FEDERAL RESERVE DISTRICT:

Attached is an opinion letter from the staff of the Board of 
G overnors  of the Federal Reserve  System conce rn ing  the quest ion of p r e p a y ­
ment of in te re s t  to deposi to rs  in the form of m erchand ise .  The  letter t rea ts  
the payment of such m erchandise  as in te res t  and sets  gu ide l ines  for limitations 
on same u n d e r  Regulation Q.

You a re  also  re fe r re d  to P a ra g ra p h  3190 of the Publ ished  In te rp re ­
tations of the Board of Governors  of the Federal Reserve  System which 
sta tes  that  such m erchand ise  is not co n s ide red  payment of in te re s t  if (1) it is 
g iven  to a depositor  only a t  the time of the opening of a new account o r  an a d ­
dit ion to an exist ing account ,  (2) it is not g iven  to any deposi to r  on a r e c u r r in g  
b a s is ,  and  (3) the  value  of the  m erchand ise  (measured  by the  wholesale  cost  
excluding  sh ipp ing  and  packaging  costs) does not exceed $5, except that  the 
value or wholesale  cost  may be not more than  $10 if the amount of the deposit  
is $5,000 o r  more.

Any ques t ions  on this  matter  should be d i rec ted  to the Bank S u p e r ­
vision and  Regulations Department,  Consumer Affairs Section, a t  Ext. 6171 or 
6181.

S incere ly  y o u r s ,

Robert H . Boykin

Fir s t  Vice P res iden t

Attachment

Banks and others are encouraged to use the following incoming W ATS numbers in contacting this Bank:
1-800-492-4403 (intrastate) and 1-800-527-4970 (interstate). For calls placed locally, please use 651 plus
the extension referred to above.
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Dear

The Board of Governors has considered your request concerning the 
prepayment of interest on deposits. Your letter indicates that your bank has 
sponsored deposit programs in which the bank prepays interest to the depositor in 
the form of merchandise. In determining the maximum amount of interest that 
may be prepaid, the bank wishes to calculate the amount that may be paid without 
discounting the interest to its present value. You request the Board's permission to 
compute interest in this manner. This request is based, in part, on the inability of 
a depositor to readily sell the merchandise received in order to reinvest the 
proceeds.

After consideration of the views expressed in your letter, the Board 
remains of the opinion that under Regulation Q (12 CFR 217), a member bank is 
required to discount the amount of interest it may pay to its present value 
regardless of whether the amount is prepaid in the form of merchandise or cash. 
The Board also has determined that reasonable expenses associated with shipping 
costs and sales tax generally need not be taken into consideration in determining 
the maximum amount of interest that may be paid under Regulation Q.

Paragraph 3365 of the Board's Published Interpretations (12 CFR - 
217.149) provides that the maximum amount of interest that may be prepaid by a 
member bank cannot exceed the aggregate amount of interest that could have been 
paid on the deposit a t maturity computed at the applicable maximum rate. The 
interpretation indicates that the amount the depositor receives at maturity of the 
time deposit may not exceed the amount actually placed with the bank (the face 
amount less the amount of prepaid interest) plus interest at the applicable 
maximum rate for the life of the deposit.

The Board is of the view that this principle should apply regardless of 
whether interest is prepaid in the form of cash or merchandise. To permit a 
member bank to pay interest in an amount that exceeds the present value of the 
future interest would result in the bank paying interest in excess of the maximum 
permitted by Regulation Q since the depositor would be receiving the same amount 
of interest at the time the deposit is made as he would have earned if interest had 
been paid at maturity. The Board sees no valid basis for distinguishing between 
interest prepaid in the form of merchandise or cash. If such a distinction were 
authorized, a member bank that prepays interest in the form of merchandise could 
have a substantial competitive advantage over a financial institution that prepays 
interest in the form of cash since the member bank could provide merchandise that



has a higher cash value than the interest that is actually prepaid in cash. 
Accordingly, the Board finds no reasonable basis for permitting such a special 
exception for merchandise programs. As a result, in the future all programs 
conducted by your bank that involve the prepayment of interest in the form of 
merchandise should provide for discounting of interest payable to its present value.

In order to promote a uniform position for all commercial banks, we 
are informing the Federal Deposit Insurance Corporation and the Comptroller of 
the Currency of this determination.

Very truly yours,

(signed) Griffith L. Garwood

Griffith L. Garwood 
Deputy Secretary of the Board




