FEDERAL RESERVE BANK OF DALLAS
DALLAS, TEXAS 75222

Circular No. 76-92
July 2, 1976

American Revolution Bicemtennial

INTERPRETATION TO REGULATION D

TO ALL MEMBER BANKS IN THE
ELEVENTH FEDERAL RESERVE DISTRICT:

The Board of Governors of the Federal Reserve System has
issued an interpretation to Regulation D regarding the ability of a mem-
ber bank to include certain automated payments in the account "cash
items in process of collection." Such payments are regarded as cash
items and are permitted to be deducted from "gross demand deposits"
used in computing member bank reserves.

The new interpretation to Regulation D is printed on the
reverse of this circular. This new interpretation, effective January 16,
1976, should be filed with your copy of Regulation D in your Regulations
Binder. If you have any questions regarding Regulation D, please con-
tact Allan Y. Neale at (214) 651-63340or C. L. Vick at (214) 651-6333, or
the Accounting Department at our El Paso, Houston, or San Antonio
Branches.

Additional copies of the interpretation to Regulation D will be
furnished upon request to the Secretary's Office of this Bank (214)
651-6267.
Sincerely yours,

T. W. Plant

First Vice President

This publication was digitized and made available by the Federal Reserve Bank of Dallas' Historical Library (FedHistory@dal.frb.org)



BOARD OF GOVERNORS OF THE FEDERAL RESERVE SYSTEM

RESERVES OF MEMBER BANKS

INTERPRETATION OF REGULATION D

Automated Payment Arrangements and the Use of Cash Items in the Process of Collection

Effective June 16, 1976, §204.118 is added to
read as follows:

SECTION 204.118 — CASH ITEMS IN THE
PROCESS OF COLLECTION

(a) As a result of involvement in automated
arrangements in which payment information is
contained on magnetic tape, paper listings, etc.,
rather than checks, a number of member banks
have inquired as to the proper reserve require-
ment treatment for payroll, Federal recurring
payments, and other items received for credit to
a customer’s account in such arrangements.

(b) Where payment information is sent to a
member bank prior to the date credit is passed
for the item, some banks have been crediting their
customers on the date prior to that payment date
to ensure that such deposit is available to the
depositor at opening of business on the payment
date. Such procedure, however, results in an in-
crease in reported member bank deposits even
though the member bank does not itself receive
credit for the funds until the next day. Some

member banks have inquired as to whether the
account “cash items in the process of collection”
may be debited in an amount equal to the amount
credited on the date prior to the payment date.

(c) Section 19(g) of the Federal Reserve Act
(12 U.S.C. 465) permits a member bank to deduct
“cash items in the process of collection” as defined
by the Board. Section 204.2(b) of Regulation D
provides that cash items may be deducted from
gross demand deposits, and §204.1(h)(3) defines
cash items in the process of collection as “those
customarily cleared or collected by banks as cash
items.” The deduction was intended, in part, to
avoid the “double counting” by member banks of
their deposits subject to reserves. Furthermore,
due to the spread of automated arrangements, it
has become customary to treat such automated
payments as “cash items.” Because double count-
ing would arise in circumstances described above,
and in view of the fact that automated arrange-
ments are now customary practices, the Board
believes that banks are permitted to debit the
account “cash items in the process of collection”
in such amounts.





