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INTERPRETATION OF REGULATION D 
Trea tm en t  of Gold by Federal  Rese rve  Banks

TO ALL MEMBER BANKS
IN THE ELEVENTH FEDERAL RESERVE DISTRICT:

In r e sp o n se  to num erous  in q u ir ies  rece ived  from member 
b a n k s ,  the  Board of G overnors  of the Federal  R ese rve  System has 
issued  an in te rp re ta t ion  of Regulation D consis t ing  of ques t ions  and 
an sw e rs  re la t ing  to the  repeal of the ban on ow n e rsh ip  of gold by 
United States c i t izens .

Pr in ted  on the r e v e r s e  of this  c i r c u la r  is a copy of the 
in te rp re ta t ion .  Addit ional copies will be fu rn ish ed  upon re q u e s t .

S incere ly  y o u r s ,

T .  W. Plant

F ir s t  Vice P res iden t

This publication was digitized and made available by the Federal Reserve Bank of Dallas' Historical Library (FedHistory@dal.frb.org)



BOARD OF GOVERNORS OF THE FEDERAL RESERVE SYSTEM

RESERVES OF MEMBER BANKS

INTERPRETATION OF REGULATION D

Questions and Answers Regarding the Treatment of Gold by Federal Reserve Banks

S E C T IO N  250.260 — M IS C E L L A N E O U S  I N ­
TERPRETA TIO N S —  G O LD  CO IN  A N D  

BULLION

The Board has received numerous inquiries 
from member banks relating to the repeal of the 
ban on ownership of gold by United States citi­
zens. Listed below are questions and answers 
which affect member banks and relate to the re­
sponsibilities of the Federal Reserve System.

(1) May gold in the form of coins or bullion be 
counted as vault cash in order to satisfy reserve 
requirements? No. Section 19(c) of the Federal 
Reserve A ct requires that reserve balances be 
satisfied either by a balance maintained at the 
Federal Reserve Bank or by vault cash, consisting

of United States currency and coin. Gold in bul­
lion form is not United States currency. Since 
the bullion value of United States gold coins far 
exceeds their face value, member banks would 
not in practice distribute them over the counter 
at face value to satisfy customer demand.

(2) Will the Federal Reserve Banks perform 
services for member banks with respect to gold, 
such as safekeeping or assaying? No.

(3) Will a Federal Reserve Bank accept gold 
as collateral for an advance to a member bank 
under § 10(b) of the Federal Reserve Act? No.

By order of the Board of Governors, effective 
December 17, 1974.




