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INTERPRETATION OF REGULATION Z 
(Add-on and Discount Finance Charges as 

Prepaid Finance Charges)

To All Banks and Others Concerned
in the Eleventh Federal Reserve District:

The Board of Governors of the Federal Reserve System 
issued on August 23, 1973, the attached interpretation of its 
Truth in Lending Regulation Z, clarifying the treatment of prepaid 
finance charges in credit transactions. The interpretation states 
that the typical "add-on" or "discount” charge or other precomputed 
finance charge on an instalment contract or other obligation need 
not be labeled a "prepaid" finance charge.

P. E. Coldwell,

Yours very truly,

President

Attachment
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BOARD OF GOVERNORS OF THE FEDERAL RESERVE SYSTEM

TRUTH IN LENDING

INTERPRETATION OF REGULATION Z

SECTION 226.819 —  PREPAID  
FINANCE CHARGES; ADD-ONS  

A N D  DISCOUNTS

(a) Sections 2 2 6 .8 (c )(6 ) ,  226 .8 (d )(2 )  and 
2 2 6 .8 (e )(1 )  require that certain finance charges 
be disclosed as “prepaid finance charges.” They 
also require that such prepaid finance charges be 
excluded or deducted from the credit extended in 
arriving at the “amount financed.” The question 
arises whether add-on, discount or other precom­
puted finance charges which are reflected in the 
face amount of the debt instrument as part of 
the customer’s obligation, but which are excluded 
from the “amount financed,” must be labeled as 
“prepaid” finance charges.

(b) The concept of prepaid finance charges 
was adopted to insure that the “amount financed” 
reflected only that credit of which the customer 
had the actual use. Precomputed finance charges

which are included in the face amount of the 
obligation are not the type contemplated by the 
“prepaid” finance charge disclosure concept. A l­
though such precomputed finance charges are not 
to be included in the “amount financed,” they 
need not be regarded as finance charges “paid 
separately” or “withheld by the creditor from the 
proceeds of the credit extended” within the mean­
ing of § 226.8(e) to require labeling “prepaid” 
under §§ 2 2 6 .8 (c )(6 )  and 2 2 6 .8 (d )(2 ) .  They are 
“finance charges”, of course, to be disclosed under 
§§ 2 2 6 .8 (c )(8 )  and 2 2 6 .8 (d )(3 ) .

*  *  *  *  *
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