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BOARD OF GOVERNORS OF THE FEDERAL RESERVE SYSTEM

CREDIT BY BROKERS AND DEALERS

INTERPRETATION OF REGULATION T

Section 220.128 Treatment of simultaneous long 
and short positions in the same margin account 
when put or call options or combinations thereof 
on such stock are also outstanding in the account.

(a) The Board was recently asked whether 
under Regulation T, “Credit by Brokers and Deal­
ers” (12 C.F.R. 220), if there are simultaneous 
long and short positions in the same security in 
the same margin account (often referred to as a 
short sale “against the box”), such positions may 
be used to supply the place of the deposit of mar­
gin ordinarily required in connection with the 
guarantee by a creditor of a put or call option or 
combination thereof on such stock.

(b) The applicable provisions of Regulation T 
are §220.3(d)(3) and (5) and §220.3(g)(4) and (5) 
which provide as follows:

“(d ) . .  . the adjusted debit balance of a general 
account. . .  shall be calculated by taking the sum 
of the following items:

* * *

(3) the current market value of any securities 
(other than unissued securities) sold short in the 
general account plus, for each security (other than 
an exempted security), such amount as the Board 
shall prescribe from time to time in §220.8(d) 
(the Supplement to Regulation T) as the margin 
required for such short sales, except that such 
amount so prescribed in such §220.8(d) need not 
be included when there are held in the general 
account. . .  the same securities or securities ex­
changeable or convertible within 90 calendar days, 
without restriction other than the payment of 
money, into such securities sold short;

* *

(5) the amount of any margin customarily re­
quired by the creditor in connection with his

endorsement or guarantee of any put, call, or 
other option;

* * *

(g) . . .  (4) Any transaction which serves to 
meet the requirements of paragraph (e) of this 
section or otherwise serves to permit any offsetting 
transaction in an account shall, to that extent, be 
unavailable to permit any other transaction in 
such account.

(5) For the purpose of this part (Regulation T), 
if a security has maximum loan value under para­
graph (c)(1) of this section in a general account, 
or under §220.4(j) in a special convertible debt 
security account, a sale of the same security (even 
though not the same certificate) in such account 
shall be deemed to be a long sale and shall not 
be deemed to be or treated as a short sale.”

(c) Rule 431 of the New York Stock Exchange 
requires that a creditor obtain a minimum deposit 
of 25 per cent of the current market value of the 
optioned stock in connection with his issuance or 
guarantee of a put, and at least 30 per cent in 
the case of a call (and that such position be 
“marked to the market”), but permits a short posi­
tion in the stock to serve in lieu of the required 
deposit in the case of a put and a long position to 
serve in the case of a call. Thus, where the appro­
priate position is held in an account, that position 
may serve as the margin required by §220.3(d)(5).

(d) In a short sale “against the box”, however, 
the customer is both long and short the same se­
curity. He may have established either position, 
properly margined, prior to taking the other, or 
he may have deposited fully paid securities in his 
margin account on the same day he makes a short 
sale of such securities. In either case, he will have 
directed his broker to borrow securities elsewhere 
in order to make delivery on the short sale rather 
than using his long position for this purpose (see 
also 17 C.F.R. 240.3b-3).



(e) Generally speaking, a customer makes a 
short sale “against the box” for tax reasons. Regu­
lation T, however, provides in §220.3(g) that the 
two positions must be “netted out” for the pur­
poses of the calculations required by the regula­
tion. Thus, the Board concludes that neither posi­
tion would be available to serve as the deposit of 
margin required in connection with the endorse­
ment by the creditor of an option.

(f) A  similar conclusion obtains under §220.3(d)
(3). That section provides, in essence, that the mar­
gin otherwise required in connection with a short 
sale need not be included in the account if the 
customer has in the account a long position in 
the same security. In §220.3(g)(4), however, it 
is provided that “[A]ny transaction which . . . 
serves to permit any offsetting transaction in an 
account shall, to that extent, be unavailable to per­
mit any other transaction in such account.” Thus, 
if a customer has, for example, a long position 
in a security and that long position has been used 
to supply the margin required in connection with 
a short sale of the same security, then the long 
position is unavailable to serve as the margin re­

quired in connection with the creditor’s endorse­
ment of a call option on such security.

(g) A situation was also described in which a 
customer has purported to establish simultaneous 
offsetting long and short positions by executing a 
“cross” or wash sale of the security on the same 
day. In this situation, no change in the beneficial 
ownership of stock has taken place. Since there 
is no actual “contra” party to either transaction, 
and no stock has been borrowed or delivered to 
accomplish the short sale, such fictitious positions 
would have no value for purposes of the Board’s 
margin regulations. Indeed, the adoption of such 
a scheme in connection with an overall strategy 
involving the issuance, endorsement or guarantee 
of put or call options or combinations thereof ap­
pears to be manipulative and may have been em­
ployed for the purpose of circumventing the 
requirements of the regulations.
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