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INTERPRETATION TO REGULATION Z

To All Banks, Other Creditors, and Others Concerned 
in the Eleventh Federal Reserve District:

The Board of Governors of the Federal Reserve System 
announced on July 29, 1971> the adoption of an interpretation 
of Regulation Z, Truth in Lending, concerning changes in the 
method of determining the balance on which finance charges are 
computed on an open end credit account plan.

The interpretation is printed on the reverse side of 
this circular.

Yours very truly,

P. E. Coldwell

President

This publication was digitized and made available by the Federal Reserve Bank of Dallas' Historical Library (FedHistory@dal.frb.org)



BOARD OF GOVERNORS OF THE FEDERAL RESERVE SYSTEM

INTERPRETATION OF REGULATION Z

§ 226.705 Open end credit — change in the 
method of determining the balance on which fi­
nance charges are computed

(a) The creditor of an open end credit account 
plan desires to change his method of determining 
the balance on which finance charges are com­
puted from a method in which payments and 
credits made during the billing cycle are not de­
ducted in determining such balance to a method 
in which such payments and credits are deducted 
in determining such balance. This change results 
in a reduction in finance charges to the customer, 
where full payment of the account is deferred. 
The question arises whether notice of such change 
is required to be sent to customers of open end 
credit accounts under § 226.7(e), since that Section

also provides that prior notice is not required if 
the only change is a reduction in the “periodic 
rate or rates, or in any minimum, fixed, check 
service, transaction, activity, or similar charge 
applicable to the account.”

(b) Where a creditor changes his method of 
determining the balance on which finance charges 
are computed from a method in which payments 
and credits made during the billing cycle are not 
deducted in determining such balance, to a method 
in which such payments and credits are deducted 
in determining such balance, § 226.7(e) requires 
no prior notice of such change in terms, provided 
no other changes in terms applicable to the ac­
count are made simultaneously which would 
require § 226.7(e) notification.
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