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Circular No. 70-299 
December 15, 1970

INTERPRETATION OF REGULATION D REGARDING CURRENCY AND COIN
THAT MAY BE COUNTED AS RESERVES

To All Member Banks in the
Eleventh Federal Reserve District:

There is attached an interpretation of Regulation D effective 
January 7, 1971* This interpretation specifies that a member bank may 
count as part of its reserves only that currency and coin to which it 
has a full and unrestricted right to use to meet depositors1 claims. 
Currency or coin held by a bank under agreements, undertakings or 
arrangements with customers that effectively deny to the bank the un­
restricted use of the currency or coin cannot be counted as reserves 
within the meaning of the Federal Reserve Act since it is not available, 
legally or practically, to meet depositors1 claims.

The press release regarding this interpretation is printed 
on the reverse of this circular.

Yours very truly,

P. E. Coldwell,

President

This publication was digitized and made available by the Federal Reserve Bank of Dallas' Historical Library (FedHistory@dal.frb.org)
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For immediate release. December 9* 1970

The Board of Governors of the Federal Reserve System today 

issued an interpretation spelling out the circumstances under which a 

member bank may count currency and coin as part of its required reserves.

The interpretation specifies that a member bank may count as 

part of its reserves only that currency and coin to which it has a full 

and unrestricted right to use to meet depositors1 claims. Currency or 

coin held by a bank under agreements, undertakings or arrangements with 

customers that effectively deny to the bank the unrestricted use of the 

currency or coin cannot be counted as reserves within the meaning of the 

Federal Reserve Act since it is not available, legally or practically, 

to meet depositors' claims.

In clarifying provisions of the Board's Regulation D govern­

ing the reserves of member banks, the interpretation does not affect the 

legality of arrangements between a bank and its customers regarding 

currency and coin. It merely prevents member banks from counting such 

currency or coin as part of their reserves.

In issuing this interpretation, the Board withdrew a proposed 

regulatory amendment that would have prevented member banks from count­

ing, as part of their required reserves any silver coin they held for its 

bullion or numismatic value.

A copy of the interpretation is attached.



TITLE 12 — BANKS AND BANKING 

CHAPTER II — FEDERAL RESERVE SYSTEM 

SUBCHAPTER A —  BOARD OF GOVERNORS 

OF THE FEDERAL RESERVE SYSTEM 

[Reg. D1

PART 204 — RESERVES OF MEMBER 
BANKS

CURRENCY AND COIN

1. Effective January 7, 1971, § 204.116 is 
added to read as follows:

SECTION 204.116 CURRENCY OR COIN
HELD PRINCIPALLY FOR ITS NUMIS­
MATIC OR BULLION VALUE.

(a) The Board of Governors has considered 
the status under Regulation D for purposes of 
reserve computations of currency and coins held 
by member banks principally for their numismatic 
or bullion value.

(b) It appears that a number of banks have 
been counting as part of their reserve requirements 
silver coins which the banks have acquired and 
segregrated from coins available to meet custo­
mers’ demands. In some cases, the coins are held 
by the bank for its own account with the expec­
tation of earning a premium over face value 
because of the greater numismatic or bullion 
value of the coins. In  other cases, the coins are 
held by the bank for the account of its customers, 
under a written or oral agreement, whereby the 
customer retains the right to, or an option on, 
such coins.

(c) When a member bank acquires currency 
or coin that it has the full and unrestricted right 
to use at any time to meet depositors’ claims, such 
currency or coin may be counted as reserves for 
purposes of satisfying the bank’s reserve require­
ments. The fact that a bank may choose to segre­
gate part of such currency or coin does not of 
itself disqualify the currency or coin from count­
ing as reserves.

(d) A bank does not have “the full and un­
restricted right” within the meaning of the pre­
ceding paragraph if the bank is prevented, legally

or practically, by virtue of customer agreements, 
undertakings or arrangements, from using the 
currency or coin at any time to meet customers’ 
demands. Such customer agreements, undertakings 
or arrangements may relate to the specific cur­
rency or coins transferred to the bank or to 
currency or coin that the bank is or may be obli­
gated to acquire to replace the specific currency 
or coins so transferred.

(e) Examples of agreements, undertakings, or 
arrangements between a bank and its customer 
that have come to the Board’s attention under 
which the bank does not have the full and unre­
stricted right to use silver coins at any time to 
meet customers’ demands are:

(1) The bank holds the coins subject to a 
repurchase agreement or an option by the cus­
tomer or his assignee (a borrowing by the bank 
of the coins).

(2) Coins are deposited by the customer and 
the bank promises to resell to the customer a 
similar amount of coins (in effect a borrowing by 
the bank of the coins).

(3) The coins deposited by the customer are 
to be segregated and returned to the customer 
upon his request or after a certain period of time 
(a bailment).

(4) The bank issues a certificate of deposit, 
the consideration for which is coins, and the bank 
simultaneously enters into an agreement to redeem 
the certificate by payment of the coins, either the 
identical coins deposited by the customer or sim­
ilar coins (a special deposit).

(5) Coins are transferred to the bank as 
collateral for a loan.

(f) An agreement between the bank and its 
customer that the currency or coin is to be re­
garded as “owned” by the bank for purposes of 
reserve requirements is not determinative. Whether 
currency or coin may be counted as reserves de­
pends on the underlying nature of the transaction 
in the light of the principle and examples set 
forth herein.

(g) This interpretation is not intended to affect 
the legality of agreements, undertakings, or 
arrangements between the bank and its customers 
regarding currency or coin.




