
F E D E R A L R E SE R V E  BA N K  O F D A L L A S
FISC A L . A G E N T  O F  T H E  U N IT E D  S T A T E S

Dallas, Texas, August 14, 1942

To All Banking Institutions, and Others Concerned, 
in the Eleventh Federal Reserve District:

The Secretary of the Treasury has issued the following general ruling and press statement 
relative thereto:
“GENERAL RULING NO. 14 UNDER EXECUTIVE ORDER NO. 8389, as amended, 
Executive Order No. 9193, sections 3(a) and 5(b) of the Trading with the Enemy Act, as 
amended by the First War Powers Act, 1941, relating to Foreign Funds Control.*

The sending, mailing, exporting, or otherwise transmitting of any United States 
currency out of the United States directly or indirectly to Mexico on and after August 14, 
1942, is hereby prohibited, except as specifically licensed or otherwise authorized by the 
Secretary of the Treasury.

RANDOLPH PAUL
August 14,1942 Acting Secretary of the Treasury”

*Part 132— Sec. 5(b), 40 Stat. 415 and 966; Sec. 2, 48 Stat. 1; 54 Stat. 179; Public No. 354, 77th Congress, 
55 Stat. 838; Ex. Order 8389, April 10, 1940, as amended by Ex. Order 8785, June 14, 1941, Ex. Order 
8832, July 26, 1941, Ex. Order 8963, December 9, 1941, Ex. Order 8998, December 26,1941; and Ex. Order 
9193, July 6, 1942; Regulations, April 10, 1940, as amended June 14, 1941, and July 26, 1941.

PRESS STATEMENT

“The Secretary of the Treasury today announced that the Government of Mexico and 
the Government of the United States have, in cooperation, taken steps to further supple­
ment the measures aimed at preventing the disposition within the Western Hemisphere 
of currency looted by the Axis.

“The Government of Mexico has prohibited the importation into that country of all 
United States currency other than bills of two dollar denomination and United States 
coins. At the same time all United States currency presently within Mexico has been 
ordered into the Bank of Mexico and associated banks. Such currency will not be released 
by the Mexican Government, but in those cases in which persons who have turned over 
such currency can prove that the currency was legitimately acquired and free from Axis 
taint the peso equivalent will be turned over to the person surrendering the United States 
currency. It was announced that persons failing to turn in United States currency in their 
possession would be treated as enemies of Mexico within the meaning of the Mexican 
laws dealing with trading with the enemy and enemy property.

“In order to supplement the Mexican Decree the Treasury announced that on and 
after August 14, 1942, it would be illegal to export to Mexico any United States currency 
other than coins and bills of two dollar denomination. Furthermore, all United States cur­
rency brought into this country from Mexico on and after August 14, 1942 (except coins
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and bills of two dollar denomination), will be required to be surrendered to the United 
States Customs Authorities a t the border. Such currency will be turned over to the Federal 
Reserve banks in accordance with the procedure established under General Ruling- No. 5, 
as amended.

“The effect of this joint measure of the United States and Mexican Governments is 
to prevent use being made of Mexico as a place in which Axis agents may dispose of dollar 
currency looted abroad.

“Treasury spokesmen stated that the new regulations would in no way interfere 
with the legitimate activities of residents on either side of the United States-Mexico 
Border who have long been accustomed to using pesos and dollar currency without distinc­
tion on both sides of the International Line. The exemptions provided in both the Mexican 
and United States rulings will allow pesos to enter and leave the United States and Amer­
ican two dollar bills and coins to enter and leave Mexico freely.

“It was further said that the new regulations would not affect the free passage across 
the border of checks, drafts, traveler’s checks and other credit instruments in the same 
manner as has been true up to the present time. Likewise, nothing contained in the pres­
ent regulations will prevent Americans from maintaining bank accounts in Mexican 
banks or Mexicans from maintaining accounts in banks within the United States. Such 
accounts, many of which now exist, will remain entirely unaffected.

“This action supersedes the previous Treasury Department ruling which had allowed 
any person arriving in the United States from Mexico to bring with him up to $250 in 
United States currency regardless of the denomination of the bills imported.

“It was pointed out that tourists going from the United States to Mexico would be 
subject to no inconvenience whatsoever in connection with the new rulings, provided that 
before departing for Mexico they converted such funds as they intended taking with them 
into traveler’s checks, bank drafts or other credit instruments or into two dollar bills 
or coins.

“Treasury spokesmen stated that the two dollar bill had been eliminated from the 
restrictions imposed on the importation and exportation of other United States currency 
to and from Mexico by reason of the fact that very few such bills have fallen into Axis 
hands, whereas it is known that large amounts of United States currency of other denomi­
nations have come under the control of the aggressors.

“The Treasury also announced that any person leaving the United States going 
through Mexico en route to any other country would be allowed to carry United States 
currency in any denomination having an aggregate value of $250, plus $250 for each 
accompanying dependent.”

Yours very truly,

R. R. GILBERT
President




